ПрАТ Агрохимцентр +380631145124
Микроудобрения и регуляторы роста.
Качественный товар,от надежного поставщика!

за останні 10-15 років потепління клімату відбилося на видовому складі збудників хвороб перцю солодкого і загальне погіршення фітосанітарного стану овочевих агроценозів.Істотний збиток цій культурі у відкритому грунті стали завдавати вірусні хвороби,

Продуктивність ряду нових сортів і гібридів вітчизняної та зарубіжної селекції наведена до рівня 30-50 т / га, при цьому вони є стійкими до нестачі суми активних температур, різких коливань денних і нічних позитивних температур, групі основних хвороб [2].
Однак сьогодні в Україні на зміну 8- і 10-польним севооборотам прийшли 4-Польна, що істотно скоротило ротацію культур у сівозміні. У зв'язку з цим втратили свій вплив на регуляцію поширення шкідливих організмів такі фактори як просторова ізоляція, ротація культур у сівозмінах і системи обробітку грунту. Все це значною мірою ускладнює ситуацію з організацією заходів щодо захисту більшості с.-г. культур від шкідників і хвороб. Фахівці стверджують, що щорічні втрати врожаю від біотичних факторів в Україні перевищують 30%. Особливо великої шкоди завдають хвороби і шкідники овочевим рослинам, що нерідко призводить до недобору 20 - 40% товарного врожаю [6].
Зміна клімату вже зараз робить істотний вплив на фітосанітарний стан агроценозів протягом усього вегетаційного сезону. Теплі зими, збільшення тривалості безморозного періоду в першу чергу сприяють підвищенню запасів і збереженню в межвегетаціонний період джерел первинної інфекції грибних, бактеріальних і вірусних захворювань, а також виживання шкідників, збільшення їх чисельності та шкідливості [4].
Вихід з такої ситуації бачиться нами в розробці та подальшому використанні сучасних систем інтегрованого захисту рослин, одним з елементів яких є максимально розумне підвищення ефективності природних механізмів регуляції розвитку фітопатогенів в агроценозах за допомогою біологічного контролю та обробітку у виробництві стійких чи толерантних сортів [9].
Ефективність заходів щодо захисту овочевих рослин відкритого грунту від хвороб, особливо перцю солодкого як дієтичного продукту, завжди мала у виробництві велике практичне значення. При цьому саме максимально точна ідентифікація шкідливого організму (мета досліджень), детальне знання його біології, симптомів прояву хвороб на рослинах дозволить фахівцям вибрати найбільш ефективні засоби і методи захисту цієї культури у виробництві.
 
МЕТОДИКА І МАТЕРІАЛИ
 
У погодно-кліматичних умовах Лівобережного Лісостепу України перець солодкий вирощують як однорічну культуру. Всі районовані в Україні сорти та гібриди перцю селекції Інституту овочівництва і баштанництва НААНУ відносяться до групи дуже ранніх (від сходів до технічної стиглості не більше 100 діб), ранніх (101 - 120 діб) і середньоранніх (121 - 135 діб) зразків [13] .
Систематичні візуальні обстеження агроценозів перцю солодкого, проведені в 2000 - 2009 рр., Збори ізолятів на уражених органах з різними формами патосімптомов хвороб на всіх фазах органо-і онтогенезу проводили в умовах стаціонарної монокультури (плівкова теплиця) лабораторії імунітету, а також паралельно - відкритого грунту на селекційному сівозміні лабораторії селекції пасльонових рослин ІОБ НААНУ.
Визначення найбільш зустрічаються в умовах Лівобережного Лісостепу України хвороб перцю солодкого було засновано на детальному зіставленні візуальних ознак (типових симптомів) пошкодження зібраного рослинного матеріалу. Родову і видову приналежність збудників хвороб перцю солодкого за симптомами ураження підтверджували за допомогою мікробіологічного аналізу моноізолятов тканин коренів, стебел, листя, плодів методом чистих культур по спеціалізованим определителям [1, 7, 8, 11].
Автори статті висловлюють глибоку подяку к. С .- х. наук Куракса Н.П. (завідуюча лабораторії селекції пасльонових культур ІОБ НААНУ) і професору Полу Босланд (Paul W. Bosland, Chile Pepper Institute, USA,) за наданий для наших досліджень авторський теоретичний і практичний науковий матеріал [12].
 
РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ
 
У результаті фитопатологических досліджень селекційного та колекційного матеріалу перцю солодкого виявлені патологічні зміни у вигляді - плямистостей, некрозів, нальотів на листках, стеблах і плодах, зміни їх кольору, порушення росту рослини, деформації листя і плодів; в'янення сходів і дорослих рослин. У запропонованому спеціалізованому ключі ознаки основних хвороб перцю солодкого розподілені нами за типами ураження і приголомшуваних органам рослин [9, 13].
У представленому ключі, за умови, що вміст пункту не суперечить візуальними ознаками хвороби, які спостерігає фахівець-агроном, необхідно переходити до наступного пункту і так послідовно, поки хвороба не буде визначена. Якщо зміст пункту не співпадає з описом наведених ознак, необхідно перейти до пункту - антитезі, номер якої вказаний в дужках [3, 5].
При визначенні деяких хвороб перцю солодкого можуть зустрітися труднощі, зумовлені подібністю ознак паразитарних та непаразитарних пошкоджень рослин, особливо в тому випадку, тоді такі рослини зустрічаються по полю більш-менш рівномірно. Розміщення уражених рослин перцю солодкого вогнищами або смугами часто підтверджує Непаразитарні (недолік або надлишок макро- і мікромінеральних добрив, наявність ґрунтових або наземних шкідників, післядія пестицидів і т.д.) характер їх ураження [2].
Таким чином, отриманий досвід роботи з даною групою фітопатогенів дозволив нам визначити регіональний складу основних збудників хвороб перцю солодкого, а накопичені дані про симптоми ураження рослин - в певній мірі спростити їх ідентифікацію як для наукових цілей, так і для виробництва.
Перець солодкий - Capsіcum annuum L.
1 (4) Вражені надземні частини сіянців і молоді рослини у фазі розсади.
2 (3) Вражений стебло в області кореневої шийки, уражена тканина чорніє, розм'якшується і загниває, утворюється перетяжка, рослина в'яне. У вологих умовах (камері) на поверхні уражених частин рослин утворюється наліт:
а) міцелій бурий, повстяний, товстий, багатоклітинний.
Різоктоніоз, збудник - гриб Rhizoctonia solani Kühn;
б) міцелій, білий, ватяний, безбарвний, утворює дрібні темні кулясті склероції.
Біла гниль, збудник - гриб Sclerotіnіa sclerotіorum (Lіb.) De Bary;
в) міцелій білий, паутіністий, тонкий, одноклітинний, прозорий.
Гниль кореневої шийки, збудник - гриб Pythium debaryanum R. Hesse;
г) на листках розсади коричневі, різко окреслені некротичні кільця і ​​звивисті лінії.
Вірусні хвороби. *
3 (2) Вражені сім'ядольні або справжні листи розсади. На них плями - спочатку дрібні, неправильної форми, з часом збільшуються. Колір їх від темно-коричневого до чорного, з некротичним або хлоротіческіх центром. Плями спочатку з'являються на нижній, а потім переходять на верхню поверхню листя:
а) температура повітря вдень в теплиці вище 25-270С і вологість 80-95% НВ.
Бактеріальна плямистість, збудник - бактерія Xanthomonas vesicatoria (Doidge) Dowson;
б) температура повітря в теплиці вдень нижче 13ºС і вологість 80-95% НВ.
Чорна бактеріальна плямистість, збудник - бактерія Pseudomonas syringaepv. syringae Van Hall.
4 (1) Вражені дорослі рослини в полі або теплиці.
5 (6) Вражений листовий апарат:
а) буре розпливчасті великі плями коричневого кольору. Освіта плям - з кінчика листової пластини. Блідо-зелена зона з дуже слабким спороношенням спостерігається рано вранці.
Фітофороз, збудник - гриб Phytophthora capsici Leonian [14];
б) темно-коричневі плями, з часом світлішають в центрі, часто з хлоротіческіх ореолом, неправильні. Плями спочатку з'являються на нижній, а потім переходять на верхню сторону листової пластини. Сильно уражені листки стають дірчастими і опадають.
Бактеріальна плямистість, збудник - Xanthomonas vesicatoria (Doidge) Dowson.
6 (7) Вражені плоди:
а) плями водянисті, дрібні, вдавлені, округлих, у вигляді виразок, поступово зливаючись, набувають жовтувато-коричневу або коричневе забарвлення. Їх розмір в діаметрі до 1,5 см.
Антракноз, збудник - гриб Colletotrіchum nіgrum Ell. & Halst .;
б) плями вдавлені, водянисті, а потім темні, з більш ясним центром. Надалі покриваються чорним оксамитовим нальотом грибниці, внутрішність плода загниває.
Альтернаріоз, збудники - гриби роду Alternaria (A. tenuissima, A. alternata, A. solani, A. capsici).
7 (6) Уражено всю рослину.
8 (9) Рослина в'яне:
а) підставу стебла буріє, коріння відмирають, рослина в'яне, змінюючи колір із зеленого на світло-бурий. Судини заповнюються грибницею, на зрізі - бурі. Зав'язь і плоди осипаються.
Буре в'янення, збудники - гриби роду Fusarium (F. avenaceum, F. culmorum);
б) повна втрата тургору листовим апаратом. При діагональному розрізі стебла і кореня впроводять тканинах - червоно-коричневі смуги. У міру прогресування хвороби колір листя змінюється від темно-зеленого до світло-зеленого, але на рослині вони залишаються.
Зелене в'янення, збудники - гриби родів Fusarium (F. solani, F. oxysporum f.sp. capsici, F. culmorum) і Verticillium (V. albo-atrum, V. dahliae);
в) рослина втрачає тургор поступово, набуваючи лимонно-жовтий колір. На нижній частині стебла спочатку буріють судини, далі - тканини кори і серцевина.
 Жовте в'янення, збудники - бактерія Ralstonia solanacearum і гриби родаFusarium (F. oxysporum f.sp. capsici, F. oxysporum f.sp. vasinfectum, F. culmorum).
9 (8) Поразка іншого типу:
а) рослина карликова, компактне, міжвузля укорочені, листя зазвичай насичено-зелені, зав'язь і плоди не утворюються.
Карликова в'янення. Збудники - віруси і гриб Fusarium equiseti (Corda) Sacc .;
б) архітектоніка рослини нормальна, на листі (плодах) мозаїчність або різко виражена деформація (витонченість, гофрованість, скручування човником), жилки листа або тканину навколо них часто висвітлюються, навколишні їх тканини стають хлоротичними.
Вірусні хвороби. *
Примітка: * - у разі діагностики вірусних хвороб перцю слід провести додаткову ідентифікацію збудників імуноферментним або іншими методами.
 
         З представленого матеріалу видно, що на перці солодкому в розсадний період за останні роки характер розвитку основних хвороб, зокрема бактеріальних плямистостей і вірусних хвороб, змішається від депресії у бік помірного і сильного розвитку (табл.). Така ж тенденція спостерігається і з характеристикою розвитку хвороб на рослинах перцю під час вегетації. Спостережуване потепління клімату призвело до видимим вже зараз змінам у бік підвищення шкодочинності і поширення таких хвороб перцю як бактеріальні плямистості, в'янення, вірусні хвороби. За літературними даними, ці хвороби перцю солодкого є звичайними для районів з субтропічним і тропічним кліматом [14, 16, 17, 18].
Так, при потеплінні клімату в умовах Лівобережного Лісостепу України характер розвитку бактеріальних плямистостей в агроценозах перцю поступово змішається з депресивного на помірний, а в окремі роки, на сильний. У такі роки (2002, 2006, 2007 і 2009 рр.) Поширення бактеріальних хвороб на рослинах перцю солодкого в польових умовах залежало від рівня сприйнятливості сортообразца і становило понад 35% (див. Табл.).
Крім того, проведень в 2006 - 2008 рр. спільно з фахівцями кафедри вірусології Національного університету ім. Т. Г. Шевченка МОНУ (м.Київ) імуноферментний аналіз показав, що в умовах Лісостепу України основними збудниками хвороб перцю є Tobacco mosaic virus, Cucumber mosaic virus і, особливо Alfalfa mosaic virus. Щорічно найбільш поширеними вірусними хворобами перцю солодкого на рослинах у розсадний період були Cucumber mosaic virus і Alfalfa mosaic virus. Ступінь ураження рослин вірусними хворобами в розсадний період становила до 2-5%. У полі до цього переліку приєднувався Tobacco mosaic virus. З іншого боку, наші дослідження однозначно вказують, що на сьогодні в Лісостеповій зоні України відбувається зростання шкодочинності вірусних хвороб в агроценозах перцю солодкого: в середньому по роках від 5,0 - 9,4% до 12 - 24%, тобто більш ніж в 2 рази (див. табл.).
 
Таблиця - Характер прояву хвороб на перці солодкому в умовах Лівобережного Лісостепу України
Хвороба

2000 - 2005 рр.

2006 - 2009 рр.
Ліміти
розвиток хвороби,%

Характер розвитку *

Ліміти
розвиток хвороби,%

характер розвитку *
розсадний період
Різоктоніоз, біла гниль, гниль кореневої шийки

0,5 - 2,0

Д

1 - 3

Д
Бактеріальні плямистості

1,5 - 2,0

Д

4 - 8

У
Вірусні хвороби

до 2

Д

2 - 5

У
період вегетації
Фітофтороз

-

-

1 - 3

Д
Бактеріальні плямистості

5 - 12

Д

10 - 35

У-С


>
В'янення

7 - 15

У

20 - 65

У-С
Вірусні хвороби

5 - 10

У

12 - 24

У-С
Антракноз (плоди)

до 10

У

до 2

Д
Альтернаріоз (плоди)

до 2

Д

до 10

У
Примітка: * Д - депресія; У - помірний розвиток; С - сильний розвиток.
 
Додатково до цього факту ми встановили, що основним джерелом поширення вірусної інфекції на рослинах перцю в розсадний період були насіння, а в польових умовах - інтенсивність заселення агроценозів комахами-векторами перенесення збудниками хвороб (Myzodes persicae Sulz., Aphis gossypii Glov., Macrosteles laevis Rib ., Hyalesthes obsoletus Sign.). При слід зазначити, що підвищення денної температури повітря в польових умовах різко посилювало міграційну активність цих видів комах, а як наслідок - прямі втрати продукції від вірусних хвороб зростали [9, 15].
Найбільш шкідливою за весь період досліджень на перці була група фітопатогенів, які викликали в'янення рослин [10]. В'яненнярослин перцю в польових умовах масово проявлялося з другої половини вегетаційного періоду. Причиною повного або часткового в'янення рослин було групове поразка їх грибами пологів Fusarіum іVertіcіllіum. При цьому треба окремо підкреслити, що нами визначені специфічні видові комбінації грибів цих родів, які в поєднанні з участю бактерії Ralstonia solanacearum і вірусів (див. Означальні ключ) викликали на рослинах перцю в'янення з різними симптомами його зовнішнього прояву.
Таким чином, сьогодні ми з повною упевненістю можемо говорити про те, що в умовах Лівобережного Лісостепу України за останні роки такий показник, як середньозважені багаторічні ліміти (LimХсрmin-max) розвитку бактеріальних плямистостей, хвороб в'янення, вірусних хвороб перцю солодкого в польових умовах, збільшився в середньому в 2-4 і більше разів. За останні десятиліття істотно зросла шкідливість на плодах перцю солодкого альтернаріозу - з 2 до 10%. Зворотна тенденція відзначена нами тільки в характеристиці прояви на плодах антракноза (див. Табл.).
Так, результати наших досліджень показали, що перець солодкий в умовах Лісостепу України уражується хворобами різного походження на всіх фазах онтогенезу рослин. Тому, паралельно з селекційними і генетичними дослідженнями цієї овочевої культури, в Інституті овочівництва і баштанництва більше 20 років успішно ведуться дослідження з вивчення та отриманню вихідного матеріалу, стійкого до основних хвороб (грибне, бактеріальне і вірусне в'янення, плямистості листя і плодів).
Тільки за період 2000 - 2009 рр. в лабораторії імунітету за рівнем сприйнятливості до хвороб було досліджено: у природних умовах зараження - більше 5000 зразків, при штучному зараженні (фузаріозо- і альтернаріозоустойчівость) - більше 1500. Щорічно виділяються зразки з індивідуальною і комплексною стійкістю до основних хвороб, проводяться відбори стійких рослин і популяцій для подальших імунологічних досліджень з паралельним впровадженням їх у селекційний процес.
Спільно з селекціонером нами створена колекція ізоліній F9-12 (13 шт.) Перцю солодкого, які мають різний рівень індивідуальної та групової стійкості до фузаріозного в'янення та альтернаріозу плодів (бал стійкості 7 і 5 за шкалою РЕВ) та еталони індивідуальної сприйнятливості до цих хвороб. Колекція передана на реєстрацію в Національний центр генетичних ресурсів рослин України (Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААНУ, м.Харків).
 
ВИСНОВКИ
 
В даний час ми вже можемо зробити висновок про те, що за останні 10-15 років потепління клімату відбилося на видовому складі збудників хвороб перцю солодкого і загальне погіршення фітосанітарного стану овочевих агроценозів.
Істотний збиток цій культурі у відкритому грунті стали завдавати вірусні хвороби, хвороби в'янення, бактеріальні плямистості, а також альтернаріоз на плодах і фітофтороз на листках, до цього остання хвороба в умовах Лівобережного Лісостепу України не відзначалася з 1995 року.
Вивчення видового складу збудників в'янення перцю солодкого дозволило нам розробити оригінальну методику створення фузариозного інфекційного фону для оцінки колекційного і селекційного матеріалу перцю і добору стійких генотипів і популяцій. В її основу покладена встановлена ​​нами залежність частоти зустрічальності конкретних видів збудників роду Fusarium у посівах перцю солодкого.
У зв'язку з прогресуючим погіршенням фітосанітарного стану овочевих агроценозів виробництво ставить перед наукою завдання пошуку шляхів адаптації до таких умов сучасних сортів і гібридів і паралельно - розробки ефективних системи захисту рослин від шкідливих організмів.пораженности растений в 95 - 100%.
Другие наши статьи
Що таке гібберелліновая кислота (GA3)?
Що таке гібберелліновая кислота (GA3)?

Гіперболіновая кислота (Ga3) є природним гормоном росту, який регулює ріст рослин, в тому числі і сприяє проростанню насіння. Існують більш 100 різних гіббереллінових кислот, різні рослини мають кілька різних типів кислоти. Приміром рис містить 14 видів кислоти, в той час як кукурудза містить всього дванадцять різних кислот.

2. Чи є гібберелліновая кислота органічн
внесение микроудобрений найс
Внесение микроудобрений можно делать и на гречиху .
Фаза бутонизации   
Фаза Массового цветения   

Гречиха требовательна к теплым температурам и её семена начинают прорастать от 6°C, она имеет слаборазвитую стержневую корневую систему которая углубляется всего на 40-50 сантиметров, боковые корни так же слаборазвиты. Всего корневая система гречихи составляет 10-12% от общей массы растения. Цветки у гречихи розовые, белые. Количество обоеполых ц
Жаркая погода напоминает аграриям о приближении жатвы. Однако отсутствие экономической стабильности заставляет тщательно подходить к распределению выращенного урожая. Доходами от реализации зерна необходимо возместить понесенные затраты на выращивани
Жаркая погода напоминает аграриям о приближении жатвы. Однако отсутствие экономической стабильности заставляет тщательно подходить к распределению выращенного урожая. Доходами от реализации зерна необходимо возместить понесенные затраты на выращивание и обеспечить основу дальнейшего хозяйствования. Поэтому все надежды на установление справедливых цен на зерно урожая 2015 года.
alt
Производство
По прогнозам Минагропрода, в 2015 году урожай ранних зерновых культур в Украине со
Контакты
Украина,
Киевская область
Контактное лицо:Андрей
Тел:+380631145124
Skype:chernyshev.andrii